NRK Meny

Den hemmelige krigen

Siden 2001 har USA ført en verdensomspennende krig mot terrorisme som har kostet tusenvis av mennesker livet - mange av dem uskyldige sivile. Dette er de viktigste hendelsene fra starten av dronekrigen og frem til i dag.

Publisert: 27.05.2013

Av: Even Kjølleberg og Henrik Lied

Terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001 ble starten på USAs globale krig mot terror.
Foto: Scanpix

11. september 2001

Tvillingtårnene i New York raser sammen etter et terrorangrep som sjokkerer verden. Samtidig markerer dette starten på en delvis skjult krig mellom mennesker og fjernstyrte maskiner. Over et tiår senere raser krigen fortsatt, og mange tusen er døde.

14. september 2001 vedtar den amerikanske kongressen en resolusjon som skal gi president Bush nærmest uinnskrenket makt i jakten på Osama bin-Laden og terrornettverket al-Qaida.
Foto: Scanpix

14. september 2001

Mens døde fremdeles hentes ut fra ruinene av World Trade Center, vedtar den amerikanske kongressen en resolusjon som skal flytte krigen over på terroristenes hjemmebane.

Resolusjonen fikk navnet AUMF, eller Authorization for Use of Military Force Against Terrorists. Bak bokstavene skjuler det seg et vedtak som gir president Bush uinnskrenket adgang til å bruke «all nødvendig makt og midler» mot de som sto bak angrepet mot New York.

Hensikten er å åpne for invasjonen av Afghanistan og jakten på Osama bin-Laden og terrornettverket hans, al-Qaida. USA argumenterer med at landet er i krig, og hevder på bakgrunn av dette sin rett til selvforsvar mot en fiende som opererer globalt og fra en rekke land. USA mener dette gir dem rett til å likvidere personer som utgjør en alvorlig trussel, uansett hvor de måtte befinne seg i verden.

For det amerikanske forsvaret, og ikke minst for etterretningsorganisasjonen CIA, blir AUMF startskuddet for bruk av førerløse fly til likvidering av mistenkte terrorister.

Over tid skal AUMF bli gjenstand for tolkninger som mange kritiserer for å strekke seg langt utenfor det opprinnelige mandatet.

Med henvisning til AUMF blir det for eksempel under Bush gitt autorisasjon til kidnapping, fengsling og tortur av hundrevis av mistenkte terrorister, skyldige og uskyldige. Resolusjonen blir senere også brukt som begrunnelse for invasjonen av Irak.

Amerikanske angrepsdroner krever sine første dokumenterte ofre i 2004. Angrepet skjedde med en drone av typen Predator utstyrt med Hellfire-missiler.
Foto: Scanpix

4. februar 2002

Denne dagen skjer det første dokumenterte angrepet med en bevæpnet stridsdrone. Tre afghanske bønder blir drept av et Hellfire-missil avfyrt fra en drone styrt av CIA. De tre unge mennene er feilaktig utpekt som terrorister, og daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld må senere gå ut og beklage hendelsen. De kommende årene skal droneangrep bli nærmest dagligdagse i det krigsherjede landet.

Den pakistanske stammelederen Nek Muhammad Wazir ble det første kjente offeret for USAs utvidede dronekrig i Pakistan.
Foto: Scanpix

18. juni 2004

Nek Muhammad Wazir er leder for en av de mange militante gruppene som kjemper mot det pakistanske regimet. Stammelederen holder til i det utilgjengelig området Waziristan, nord i Pakistan. Under et telefonintervju med en journalist blir han, og de andre som er til stede, oppmerksom på en flyvende gjenstand som beveger seg sakte over landsbyen. Noen timer senere slår en rakett ned og dreper Wazir og flere andre, inkludert to unge gutter på 10 og 16 år. Den pakistanske hæren er raskt ute og tar ansvaret for angrepet, men det skal vise seg å være en løgn.

Wazir og de andre landsbyboerne ble drept av CIA, i det første angrepet med en Predator-drone på pakistansk jord. Nek Muhammad Wazir var ikke tilknyttet al-Qaida, men er stemplet som en fiende av den pakistanske staten, og blir drept i en hemmelig avtale som skaffer amerikanske droner tilgang til luftrommet over et område av Pakistan som huser mange av USAs fiender.

Pakistans tidligere president Pervez Musharraf går senere ut og bekrefter den hemmelige avtalen mellom USA og Pakistan.

De neste ni årene skal, ifølge uavhengige organisasjoner, over 3500 mennesker bli drept i slike droneangrep i Pakistan. Mange hundre av dem er med stor sannsynlighet uskyldige sivile.

Innsettelsen av Barack Obama som ny president i USA betyr en massiv opptrapping av dronekrigen. Den nye presidenten godkjenner mange ganger så mange angrep som Bush, og utvider også krigen til flere nye land.
Foto: Scanpix

20. januar 2009

Barack Obama blir innsatt som president i et krigstrett USA som har mistet mange soldater i lange og blodige konflikter i både Afghanistan og Irak. Obama vil trekke ut troppene, men trenger samtidig noe som kan fylle tomrommet de etterlater seg. Bevæpnede droner har flere ganger vist sin effektivitet, og under den nye presidenten blir bruken av drapsdroner kraftig utvidet.

President Obama godkjenner over seks ganger så mange angrep med droner som sin forgjenger, og begynner også med angrep i en rekke nye land, blant annet Jemen og Somalia.

Den militante islamisten Anwar al-Awlaki blir den første amerikanske statsborgeren som blir drept av amerikanske droner. Angrepet skjer i Jemen.
Foto: Scanpix

30. september 2011

Denne dagen dreper amerikanske droner for første gang en amerikansk statsborger. Anwar al-Awlaki er tidligere imam ved en moske i Denver, men har flyttet til Jemen og blitt en av lederne i den jemenittiske grenen av al-Qaida. Amerikanske og jemenittiske spesialstyrker har lenge prøvd å fange al-Awlaki, men uten hell.

Etter å ha blitt overvåket i flere dager, blir al-Awlaki og flere andre topper i terrororganisasjonen drept av en skur av missiler som treffer bilene de sitter i.

Drapet på al-Awlaki er et hardt slag for al-Qaida, men i USA utløser angrepet samtidig en storm av debatt om hvor moralske og lovlige slike angrep er. Den amerikanske grunnloven garanterer nemlig alle amerikanske statsborgere rettergang før dom.

FNs spesialrapportør Ben Emmerson leder granskningen av de amerikanske droneangrepene i Pakistan, Jemen og Somalia. Den endelige rapporten vil bli lagt frem i oktober i år.
Foto: Scanpix

24. januar 2013

FN annonserer at de vil starte en granskning av droneangrepene i blant annet Pakistan. – Vi er særlig opptatt av hvilke konsekvenser slike angrep har for sivilbefolkningen, sier FNs spesialrapportør Ben Emmerson, en britisk advokat som leder granskingsarbeidet. – USA krenker Pakistans suverenitet med sine angrep, uttaler han etter et besøk i Pakistan 15. mars. FN vil legge frem den endelige rapporten i oktober i år.

I en banebrytende dom fra Peshawars høyesterett blir dronekrigen i Pakistan erklært som krigsforbrytelser. Hatet mot USA og dronekrigen er stort hos befolkningen i området.
Foto: Scanpix

9. mai 2013

Høyesterett i Peshawar erklærer USA skyldig i krigsforbrytelser for bruken av droner til målrettede drap i Pakistan. I dommen heter det blant annet at «majoriteten av ofrene for droneangrepene er uskyldige barn og kvinner», og at saken vil bli tatt videre til regjeringen i Pakistan og FNs sikkerhetsråd.

Barack Obama har nå lagt en helt ny strategi for sin kamp mot terror.
Foto: SAUL LOEB/Afp

23. mai 2013

I en tale legger USAs president Barack Obama frem en ny strategi i sin kamp mot terror. Et av tiltakene er å redusere antallet av de kontroversielle droneangrepene, som nærmest har blitt et varemerke i hans presidentperiode.

Det foreløpig siste dokumenterte amerikanske droneangrepet finner sted i Pakistan 29. mai i år.
Foto: Scanpix

29. mai 2013

Det foreløpig siste rapporterte amerikanske droneangrepet finner sted i Waziristan. Minst fire blir drept da en drone avfyrer to raketter mot et hus utenfor landsbyen Miranshah.

Selv om det er vanskelig å få bekreftet nøyaktige tall, er det i følge den uavhengige presseorganisasjonen The Bureau Of Investigative Journalism utført over 430 droneangrep i Pakistan, Jemen og Somalia. Sannsynligvis er det reelle tallet mye høyere. Antallet drepte i de samme landene er anslått til å være over 4500, rundt 1000 antas å være uskyldige sivile.